Evenimente

“Viața ca o Șansă” – prima broșura din Romania, cu testimoniale ale unor purtători de stomă, WOD 2018

A fi un stomizat încă este un subiect tabu pentru mulți oameni din România. Am întâlnit chiar medici care exprimau compasiune pentru un astfel de pacient sau, mai rău, sugerând că persoana in cauza nu ar trebui să spuna despre acest lucru si altora.

Dar noi avem o perspectivă diferită asupra acestui lucru: un stomizat este o persoană normală, cu o viață normală, în funcție de modul în care înțelege să si-o construiască. Pentru a-i încuraja pe aceia care se afla in fata unei intervenții chirurgicale soldata cu constructia unei stome, pe cei care nu au găsit încă puterea de a accepta sau de a se adapta noului stil de viață ca purtator de stoma; ASPIIR a publicat prima broșură aparută vreodată in România – „Viața ca șansă”, incluzând testimonialele unor pacienți care au suferit intervenții chirurgicale cu constructia unei stome sau a unui pouch. Brosura se constituie ca un suport psihologic, motivational, incurajand purtatorii de stome pentru a reveni la o viață normală cât mai curând posibil, pentru a elimina complexele, inhibițiile, a castiga incredere in sine. Poveștile care se regasesc în paginile broșurii arată, de asemenea, că numai prin comunicare putem favoriza o integrare mai rapidă a persoanelor care trec prin momente dificile și că exemplul și povestea noastră pot schimba o viață.

Întâlnirea anuală a Asociațiilor Nordice de Stomizați  NOA, 20 – 24 Septembrie , Tampere

Sfarsitul lui Septembrie ne-a adus o intalnire cu reprezentantii asociatiilor de stomizati din tarile nordice, in cadrul intalnirii Nordic Ostomy Association, ce are loc annual. Ca membru in board-ul Asociatiei Europene a Stomizatilor am avut sarcina de a ma adresa tinerilor prezenti  ( din Suedia, Finlanda, Islanda, Danemarca si Norvegia ) si a analiza directiile si posibilitatile de dezvoltare a activitatilor destinate tinerilor din EOA, pornind de la experinta in derularea catorva proiecte pentru tineret ( in cadrul Youth exchange sau Erasmus + , programe ale UE) si cea dobandita in urma unor cursuri de formare in munca internationala cu tinerii,  de asemenea , sustinute prin programe UE. Am discutat despre pasii unui proiect, pornind de la  experienta ASPIIR  ( prezentata in pdf – atasat). Mai mult>>