Rolul dietei

  • Cât de importantă este dieta în bolile inflamatorii intestinale ?

În rectocolita ulcero-hemoragică se recomandă evitarea unor alimente ca ceapa, varza, grăsimile (îndeosebi grăsimile animale, saturate) deoarece ele pot cauza manifestări nedorite (balonare, greaţă, dureri abdominale) chiar şi persoanelor sănătoase. În experienţa noastră, cea mai bună atitudine în formele uşoare şi moderate de boală este respectarea toleranţei individuale a pacientului la variate alimente (excluderea alimentelor care cauzează în mod repetat suferinţă). Deficienţele nutriţionale apar rareori la pacienţii cu rectocolită ulcero-hemoragică datorită rolului minor al colonului în nutriţie.
Dieta recomandată în perioadele de activitate ale bolii Crohn poartă numele de „dieta astronauţilor” deoarece constă în alimente usor de digerat, sărace în fibre şi reziduuri alimentare, absorbite integral în segmentele superioare ale tubului digestiv. Măsurile dietetice pot cuprinde administrarea de suplimente de vitamine, minerale, soluţii de proteine, grăsimi sau zaharuri pe cale orală sau în perfuzii